Summer Olympics

Official website link for International Olympic Committee www.olympic.org

1) The Summer Olympic Games or the Games of the Olympiad, first held in

       i) 1896        ii) 1906         iii) 1850        iv) 1700 Ans: i)

2) The Summer Olympic Games held once every

      i) four years.    ii) three years.    iii) four and half years.   iv) five years Ans:i)

3) The …………………………………… organises the Olympic Games and oversees the

     host city’s preparations.

     i) FIFA              ii) International Olympic Committee (IOC)

     iii) BCCI           iv) Asian Games Ans: ii)

4) The ancient Olympic Games were primarily a part of a ………………… festival.

      i)  sports         ii)  religious      iii) cultural       iv)  cultural and music   Ans: ii)

5)  The ancient Olympic Games were held in honor of god …………

       i) Poseidon        ii) Zeus       iii) Hermes        iv)  Apollo       Ans: ii)

6)  In which place the ancient Olympic Games were held?

      i) Olympia         ii) Alps        iii) Italy        iv) Vatican    Ans: ii)

7)  In Greek mythology, who dwelled in Mt. Olympos?

      i) King and Queen        ii) Julius Caesar        Ans: iv)

      iii) Jesus                       iv) the greatest of the Greek gods and goddesses  

8) The ancient Olympic Games began in the year …………….   

      i) 776 BC       ii) 923 BC      iii) 564 BC     iii) 778 BC    Ans: i)

9) The first modern Olympics were held in ………..

      i) 1869       ii) 1900        iii)  1928        iv)  1896     Ans: iv)

10)  The first modern Olympics were held in ………..

       i) Rome      ii) Olympia      iii) Athens       iv) Paris      Ans: iii)

11)  How many nations took part in 1896 Athens Olympics?

       i) 22        ii) 14         iii) 16      iv) 20       Ans: ii)

12)  How many athletes took part in 1896 Athens Olympics?

       i) 241      ii) 242        iii) 243        iv) 244      Ans: i)

13) The man responsible for its rebirth of modern Olympic was a Frenchman named

       i) Zeus                          ii) Baron Pierre de Coubertin      

       iii) Thomas Bach         iv) Demetrios Vikelas               Ans: ii)

14) Who was the first president of International Olympic Committee

       i) Baron Pierre de Coubertin      ii) Demetrios Vikelas  

       iii) Thomas Bach                        iv) Zeus                        Ans: ii)   

15) International Olympic Committee, organization formed in Paris in

       i) 1896      ii)1894      iii)  1900    iv) 1869              Ans: ii)

 16) The headquarter of International Olympic Committee (IOC) is based on

       i) London         ii) Newyork      iii) Lausanne     iv)  Rome  Ans: iii)

17) The Olympic torch or Olympic Flame was first inaugurated in the

       i) 1928 Olympic Games in Amsterdam.            Ans: i)

       ii) 1932 Olympic Games in Los Angeles.

       iii) 1936 Olympic Games in Berlin.

       iv) 1952 Olympic Games in Helsinki.

18) The modern Olympic torch relay was first instituted at the

       i) 1960 Olympic Games in Rome.

       ii) 1936 Olympic Games in Berlin.                   Ans: ii)

       iii) 1980 Olympic Games in Moscow.

       iv) 1936 Olympic Games in Berlin.

19) The Olympic Oath was introduced in

       i) 1920      ii) 1902       iii) 1932       iv) 1952      Ans: i)

20) How many countries participate in the Olympics 2020?

      i) 206         ii) 200         iii) 196         iv) 201       Ans: i)

21) The Olympic motto is the hendiatris Citius, Altius, Fortius, which is Latin for “faster, higher, stronger”.

22) The rings are five interlocking rings, coloured blue, yellow, black, green, and red on a white field, known as the “Olympic rings”.

Advertisements

Leave a Reply